خلاصه کتاب
کتاب حاضر اثر پیشگام و کلاسیک ویلیام گلسر در رابطه با واقعیت درمانی است. گلسر با ارائه تئوری انتخاب به عنوان نظریه زیربنایی تبیین گر فنون و روشهای واقعیت درمانی، تلاش نموده است در مقام یک نظریهپرداز، ابتدا توضیح دهد مردم چرا و چگونه رفتارهای خود را انتخاب میکنند و سپس برای کمک به کسانی که رفتارهای نا کارآمد و ناموثر انتخاب می کنند روش های مداخله را در قالب روشهای واقعیت درمانی ارائه میکند.
بر اساس تئوری انتخاب آن چه از ما سر می زند رفتار است و تمام رفتارهای ما هدفمند و از درون ما نشأت میگیرند. به این معنا که انگیزش درونی، همواره باعث شکلگیری و صدور تک تک رفتارهای ما می شود.
تئوری انتخاب به جز بيمارى، فقر و کهنسالی، سایر مشکلات انسانی مانند خشونت، بزهکاری، بدرفتاری با کودکان، ضرب و شتم همسران و ... . همگی ناشی از روابط ناخشنود است. اکثر افراد درد، فلاکت، بدبختی، شکست، عدم موفقیت و مشکلات روزانه خود را به عوامل بیرونی مثل همسر، رئیس و ... نسبت میدهند، حال که بنا به دلایل علمی، تمام کارهایی که انجام میدهیم، از جمله همین احساس فلاکت و بدبختی، افسردگی و ناراحتی را نیز خودمان انتخاب میکنیم. این تئوری به عنوان روانشناسی کنترل درونی، یک آموزه اصلی دارد و آن این است که ما انسان ها بیش از آنچه تصور می کنیم، بر زندگی خود مسلط هستیم ولی متاسفانه بخش زیادی از این کنترلها غیر موثر و ناکارآمد بوده و یاد نگرفتهایم انتخاب های موثر داشته باشیم.
واقعیت درمانی به عنوان یک روش مشاوره و مداخله درمانی به دنبال کمک به افراد برای به دست آوردن کنترل موثرترین بر زندگی خود است. افراد، اعم از مبتلایان به اختلالات روانشناختی، دانش آموزان، کارکنان، والدین، معلمان و مدیران می توانند از فنون و روش های واقعیت درمانی برای بهبود میزان تسلط بر زندگی خود استفاده کنند.