پرسشنامه سبک های رهبری توسط بس و آولیو در سال (1985) طراحی شده است. این پرسشنامه در نسخه اولیه دارای ۴۵ سوال بود که در جدیدترین ویرایش باس وآولیو، سوالات آن را به ۳۶ پرسش تقلیل دادند. این پرسشنامه به ارزیابی عوامل و شاخصهای رهبری تحولآفرین، تبادلی و عدم مداخله میپردازد. رهبری تحول آفرین دارای ۲۰ سؤال و ۵ مولفه، رهبری تعاملگرا یا تبادلی دارای ۱۲ سؤال و ۳ مولفه، و رهبری عدم مداخله دارای ۴ سؤال است.
بر اساس طیف پنح گزینه ای لیکرت با سوالاتی مانند (به دلیل ارتباط با او احساس غرور و افتخار می کنم) به سنجش سبک های رهبری می پردازد. در اجرای این پرسشنامه دو فرم وجود دارد که میتوان یک فرم مخصوص پیروان یا کارکنان که در باره رهبر یا مدیر نظر خود را اعلام می کنند و یک فرم نیز مخصوص رهبران یا مدیران است که خود آنها درباره خود اظهار نظر میکنند.
روایی ابزار جمع آوری داده ها
اعتبار یا روایی با این مسئله سر و کار دارد که یک ابزار اندازه گیری تا چه حد چیزی را اندازه می گیرد که ما فکر می کنیم( سرمد و همکاران،1390). در این پژوهش روایی پرسشنامه در پروژهش (متدین، 1390) سنجیده شده است.
پایایی ابزارهای جمع آوری داده ها
قابلیت اعتماد یا پایایی یک ابزار عبارت است از درجه ثبات آن در اندازه گیری هر آنچه اندازه می گیرد یعنی اینکه ابزار اندازه گیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی به دست می دهد( سرمد و همکاران،1390). ضریب آلفای كرونباخ محاسبه شده در پژوهش ( متدین، 1390 ) برای این پرسشنامه بالای 7/0 برآورد شد.
متغیر
|
آلفای کرونباخ
|
پرسشنامه چند عاملی رهبری
|
87/0
|
منابع:
سرمد، زهره، حجازی، الهه و عباس بازرگان (1390). روش تحقیق در علوم رفتاری، انتشارات آگاه.
موغلی، علیرضا (1389). رهبری تحول افرین و ابزار سنجش آن. مطالعات مدیریت،43-44: 112-95.