طبق گفته انجمن روانشناسی آمریکا، مرزها محدودیتهایی هستند که افراد برای محافظت از خود در فعالیتها، موقعیتها یا روابط تعیین میکنند. مرزها میتوانند فیزیکی، عاطفی، فکری، معنوی، مالی یا مرتبط با زمان، فضا و انرژی باشند.
طبق گفته انجمن روانشناسی آمریکا، مرزها محدودیتهایی هستند که افراد برای محافظت از خود در فعالیتها، موقعیتها یا روابط تعیین میکنند. مرزها میتوانند فیزیکی، عاطفی، فکری، معنوی، مالی یا مرتبط با زمان، فضا و انرژی باشند.
آیا تا به حال برای خوردن یک نوشیدنی به دوستتان اصرار کردهاید، حتی اگر واقعاً خودش دوست نداشته بنوشد؟ یا زمانی که همسرتان در حال تماس کاری بود، حرفش را قطع کردهاید؟ یا بعد از ساعات کاری به همکارتان پیام دادهاید؟ اگر چنین کارهایی کردهاید، ممکن است بدون اینکه بخواهید، باعث ناراحتی افراد در تعاملهایتان شوید و مرزشان را نقض کرده باشید.
تعیین مرز در واقع راهی است که شخص از طریق آن به شما اطلاع میدهد:
- چگونه ترجیح میدهد ارتباط برقرار کند
- چگونه دوست دارد با او رفتار شود
- چگونه دوست دارد با او صحبت شده یا لمس شود
- چگونه دوست دارد با شما تعامل یا ارتباط برقرار کند
- تا چه حد مایل به شرکت در فعالیتهاست
- چه چیزی برای او غیرقابلقبول است
با توجه به نوع مرزی که یک فرد تعیین میکند و چگونگی تأثیر آن حد و مرز روی رابطهتان، ممکن است احساساتی از قبیل تعجب، خشم، ناراحتی، سردرگمی یا پذیرش را تجربه کنید.
اگر با توجه به همین حد و مرزهایی که در رابطه وجود دارند چگونگی ادامه رابطه برایتان غیرقابل پیشبینی و مقداری ناخوشایند است، این مقاله کمکتان میکند تا ببینید چطور میتوانید مرزهای دیگران را رعایت کنید و چرا رعایت مرزها در هر رابطهای اهمیت دارد.
اهمیت احترام به مرزهای دیگران
در حالی که معمولا درباره تعیین مرزهایی در روابط برای خودتان صحبت میکنیم، ولی خیلی کم درباره احترام به مرزهای دیگران صحبت میشود. اما برای رشد خودمان، فهمیدن اینکه چرا فردی مرزی را مشخص میکند و چرا باید به آن احترام بگذاریم، اهمیت زیادی دارد.
دکتر مگان مارکوم، روانشناس ارشد AMFM Healthcare، میگوید: «افراد برای امنیت خودشان مرزهایی را مشخص میکنند. احترام به این مرزها به ایجاد اعتماد در رابطه کمک کرده و به فرد دیگر نشان میدهد که به سلامت عاطفی او اهمیت میدهید.»
تأثیر عدم احترام به مرزهای دیگران
به گفته دکتر مارکوم، بیاحترامی به مرزها میتواند آسیب قابل توجهی به رابطه وارد کند.
" ممکن است دلیل وجود یک مرز را درک نکنید و این مرز ممکن است با استانداردهایتان برایتان قابل قبول نباشد ولی با این حال، هر فردی حق دارد محدودیتهایی برای خودش مشخص کند. نادیده گرفتن یک مرز در واقع نوعی نقض حقوق شخصی دیگران است."
دکتر مارکوم میگوید وقتی مرزها به طور مداوم نقض میشوند، نشاندهنده فروپاشی ایمنی و اعتماد در رابطه است. «این مطلب میتواند به ایجاد تعارض، ناراحتی عاطفی و اجتناب از یکدیگر منجر شود.»
چگونه به مرزهای دیگران احترام بگذاریم
دکتر مارکوم چند راهکار برای کمک به درک و احترام به مرزهای دیگران عنوان میکند که رعایت کردن آنها میتواند روابط زیباتری برایتان به وجود بیاورد:
ارتباط واضح برقرار کنید: ارتباط شفاف میتواند کمکتان کند بفهمید شخص با چه چیزی راحت است و مرزهایش کجاست. به جای اینکه فرض کنید میتوانید ژاکت فردی را قرض بگیرید یا او را به فرودگاه برسانید، میتوانید سئوال بپرسید که آیا تمایلی به این کارها دارد؟
به نشانههای غیرکلامی توجه کنید: علاوه بر صحبتهای فرد، توجه کردن به نشانههای غیرکلامی مثل لحن صدا و زبان بدن میتواند مفید باشد. توجه به این عوامل میتوانند سطح راحتی طرف مقابل را نشان دهند. به عنوان مثال، اگر لحن صدایش مردد است، حالت بدنش بسته است یا سعی دارد موضوع را تغییر دهد، ممکن است نشاندهنده آن باشد که با درخواستتان خیلی راحت نیست.
پذیرش "نه" به عنوان پاسخ: وقتی کسی میگوید نه، در واقع یک مرز واضح تعیین کرده است. اهمیت زیادی دارد که به این نه گفتن احترام بگذارید، درست همانطور که دوست دارید دیگران به مرزهایتان احترام بگذارند.
شخصیسازی نکنید: فرض نکنید که مشخص کردن مرز به معنای این است که کار اشتباهی انجام دادهاید یا طرف مقابل دوستتان ندارد. مرزها معمولا درباره چگونگی مراقبت از خود و میزان فشاری است که یک نفر میتواند در هر زمان تحمل کند. برای اینکه حد و مرزها را شخصی برداشت نکنید، تمام تلاشتان را بکنید.
به یاد داشته باشید که نیازهای هر فرد متفاوت است: هر فردی بر اساس ترجیحات، تحمل و تواناییهای خودش مرزهایی را تعیین میکند. حتی اگر این مرزها برای شما احمقانه به نظر برسند یا با معیارهایتان متفاوت باشند، احترام به آنها ضروری است.
احساسات خود را پردازش کنید: وقتی فردی در رابطهاش مرزی را مشخص میکند، ممکن است احساس طرد شدن کنید که میتواند منجر به ناراحتی، خشم، ناامیدی، شوک یا خجالت شود. تفکر در مورد این احساسات و پردازش آنها میتواند کمکتان کند تا مرز طرف مقابلتان را بپذیرید یا به دنبال ارضای نیازهایتان در جای دیگری باشید.
سعی کنید دلیل پشت مرز را درک کنید: وقتی با مرزهای کسی موافق نیستید، بررسی کردن دلیل تعیین آن مرز میتواند مفید باشد تا بهتر بتوانید دیدگاهش را درک کنید. اگر این مرز بیش از حد سختگیرانه به نظر میرسد، میتوانید نظر خود را با مهربانی بیان کنید. با همدلی پیش بروید و بگذارید او تصمیم بگیرد چه چیزی برایش بهتر است.
به استقلال دیگران احترام بگذارید: همه گاهی فکر میکنیم، به خوبی میدانیم چه چیزی برای دیگران بهتر است. حتی اگر قصد خوبی داشته باشیم و صرفاً بخواهیم به آنها توجه کنیم، باید به حق آنها برای استقلالشان احترام بگذاریم و به آنها اعتماد کنیم. حتی اگر شرایط خوب پیش نرود، لازم است بگذاریم خودشان متوجه اشتباهاتشان شوند.
توجه کنید که مرزها ممکن است تغییر کنند: در یک رابطه جدید، چه دوستی، عاشقانه، کاری یا هر نوع دیگری، معمولا با هم و مرزهای همدیگر به تدریج آشنا میشوید. این مرزها ممکن است بر اساس پویایی رابطهتان با گذر زمان سختتر یا راحتتر شوند.
مرزهای شخصیتان را شناسایی کنید: روی شناسایی مرزهای شخصیتان کار کنید؛ به این ترتیب درک بهتری از زمانی که دیگران مرزهایشان را بیان میکنند خواهید داشت.
لینک مقاله:
https://www.verywellmind.com/how-to-respect-other-peoples-boundaries-6824706